Clicky

Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки

Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки

 
Вие сте тук: Популярни теми >> Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки

Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки - какво представляват стволовите клетки?
Има много противоречия в медиите напоследък за плюсовете и минусите на изследванията на стволови клетки. За какво е целият спор? "Стволови" клетки могат да бъдат различени от "диференцираните" клетки. На тях се възлагат много надежди за медицински напредък поради способността им да се превръщат в почти всеки вид клетки. Така например, нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък, които са били повредени, може да бъдат заменени със стволови клетки. При лечение на рак клетки, унищожени от радиация или химиотерапия, могат да бъдат заменени с нови здрави стволови клетки, които се адаптират към засегнатата област, независимо дали е част от мозъка, сърцето, черния дроб, белите дробове или някъде другаде. Мъртвите клетки от почти всякакъв вид, независимо от вида на нараняване или болест, могат да бъдат заменени с нови здрави клетки, благодарение на невероятната приспособимост на стволовите клетки. В резултат на това милиарди долари се изливат в тази нова област.


Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки – от къде идват те?
За да разберем предимствата и недостатъците на изследванията на стволовите клетки, трябва първо да разберем от къде идват стволовите клетки. Има три основни източника за получаване на стволови клетки - възрастни клетки, клетки от пъпната връв и ембрионални клетки. Възрастните стволови клетки могат да бъдат извлечени от костния мозък или от периферната система. Костният мозък е богат източник на стволови клетки. Въпреки това, резултатът от тази процедура е болезнено нараняване на костния мозък. Периферните стволови клетки могат да бъдат извлечени без увреждане на костите, но процесът отнема повече време. И когато говорим за здравословни проблеми, времето често е от съществено значение. Макар и трудно да се извличат, тъй като са взети от собственото тяло на пациента, възрастните стволови клетки са по-добри и от клетките от пъпната връв, и от ембрионалните стволови клетки. Те са в изобилие. Винаги има точно съвпадение на ДНК, така че никога имунната система на организма не ги отхвърля. И както може да се очаква, резултатите са добри и обещаващи.

Стволовите клетки, взети от пъпната връв, са втори много богат източник на стволови клетки. Тези клетки могат също да съвпаднат перфектно, но семейството трябва предварително да е планирало това. Клетките от пъпната връв се извличат по време на бременността и се съхраняват в криогенни клетъчни банки като вид застрахователна полица за бъдеща употреба от новороденото. Тези клетки може да се използват от майката, бащата или други. Колкото е по-далечна връзката обаче, толкова по-вероятно е клетките да бъдат отхвърлени от антителата на имунната система. Въпреки това съществуват редица общи видове клетки, точно както има определени кръвни групи, така че съпадението винаги е възможно, особено когато има много донори. Процесът на даряване и съхранение е подобен на даването на кръв. Сега даряването на клетки от пъпната връв се насърчава силно. В сравнение с възрастните клетки и ембрионалните клетки, клетките от пъпната връв са най-богатият източник на стволови клетки и те могат да се съхраняват предварително, така че да са на разположение, когато е необходимо. Освен това, дори когато няма точно съвпадение на ДНК между донора и реципиента, учените са разработили методи за увеличаване на прехвърляемостта и намаляване на риска.


Предимствата и недостатъците на изследванията на стволови клетки - ембрионални клетки
Плюсовете и минусите на изследванията на стволовите клетки излизат на повърхността, когато разглеждаме третия източник на стволови клетки – ембрионалните клетки. Ембрионалните стволови клетки се извличат директно от ембриона преди клетките на ембриона да започнат да се диференцират. На този етап ембрионът се посочва като "бластоцист." Има около 100 клетки в бластоциста, много голям процент от които са стволови клетки, които могат да бъдат поддържани за неопределено време живи, израстващи в култури, където стволовите клетки продължават да се удвояват на брой на всеки 2-3 дни. Възпроизвеждащият се набор от стволови клетки от един бластоцист се нарича "линия на стволови клетки", защото целия генетичен материал идва от една и съща оплодена човешка яйцеклетка, която я е започнала. Президентът Буш разрешава федерално финансиране за научни изследвания на 15 линии стволови клетки през август 2001 година. Има и други линии стволови клетки, които също са на разположение за научни изследвания, но без помощта на федерално финансиране.

И така, за какво е цялата полемика? Тези, които ценят човешкия живот от гледна точка на зачеването, се противопоставят на изследванията на ембрионалните стволови клетки, тъй като извличането на стволови клетки от този вид от ембриона изисква неговото унищожаване. С други думи, тя изисква един човешки живот да бъде погубен. Някои смятат, че това е същото като убийство. Противоположно на това, застъпниците на ембрионалното изследване твърдят, че малкия бластоцист не е с човешки черти. Освен това, новите линии стволови клетки вече съществуват поради общата практика на ин витро оплождане. Изследването застъпва заключението, че много оплодени човешки клетки вече са били складирани, но не са предоставени на разположение за научни изследвания. Защитниците на изследванията на ембрионални стволови клетки твърдят, че няма да бъдат създадени нови човешки животи с единствената цел на експериментиране.

Други се изправят срещу такива изследвания по медицински причини. Мишки, лекувани от Паркинсон с ембрионални стволови клетки, са починали от мозъчни тумори в около 20% от случаите.1 Ембрионалните стволови клетки, съхранявани с течение на времето показват, че са развили вид хромозомни аномалии, които създават ракови клетки.2 Гледайки от по-прагматична гледна точка средствата, предназначени за изследвания на ембрионални стволови клетки са средства, взети от другите два по-обещаващи и по-малко спорни вида на изследвания на стволови клетки, посочени по-горе.

Научете повече сега!

Бележки
1 Истинското обещание на изследването на стволови клетки, д-р Дейвид Прентайс, HealthNewsDigest.com
2 Произход на човешките линии стволови клетки от човешките бластоцити, C. A. Cowan и колектив


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Популярни теми

Про-аборт
Нов световен ред
Етика на клонирането
Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки
Произход на Хелоуин
Пророчеството на Нострадамус
Историята на Великденския остров
Генно инженерство
Проект за човешкия геном
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки to My Google!
Add Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки to My Yahoo!
XML Feed: Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки
Популярни теми Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutPopularIssues.org, Всички права запазени.