Clicky

Адът реален ли е?

Адът реален ли е?

 - Предназначението
Вие сте тук: Популярни теми >> Адът реален ли е?

Адът реален ли е? – основите
Хората по света се питат: "Адът реален ли е?" Може ли наистина да има физическо място на изгарящо мъчение и наказание, за което се говори в Библията? Само трима от всеки десет човека (31%) виждат ада като действително местоположение: "място на физически мъки, където хората могат да бъдат изпратени."1 Тази статия съдържа отговори на често задаваните въпроси за ада и неговото съществуване. Тъй като Библията е основата на доктрината за ада, ще видите, че тя е разгледана и цитирана в този материал.


Адът реален ли е? – защо е бил създаден?
Въпросът защо ада съществува е озадачавал много хора през вековете. Безброй са питали: "Ако Бог е толкова добър, защо е създал място като ада?" Това е подобно на въпроса: "Ако правителството ни е толкова добро, защо е направило затвори?" Отговорът изглежда достатъчно прост – места като ада и затворите съществуват, защото някои хора ще решат да направят нещо погрешно и, заради това, те трябва да бъдат наказани. Сравнително лесно е да се разбере как този начин на разсъждение се прилага за съществуването на затвори, но наистина ли се отнася и до ада?

В библейският разказ за Сътворението, намерен в Книгата Битие, не се споменава място, наречено ад. Всичко, което Бог направи по време на Сътворението, беше добро. Въпреки това Библията ни казва в Матей 25:41, че адът е подготвен по-късно за "дявола и неговите ангели" (виж също Исая 14:12). Бог не е създал ада за хората, никога намерението Му не е било някой мъж или жена да трябва да отидат в ада. В 2 Петрово 3:9, научаваме, че Бог не иска "да погине никой, но всички да дойдат на покаяние."

Какво е ад? Адът е реално място. Ние знаем това от много стихове в Библията, някои от тях, изговорени от Исус Самия и ние знаем, че нечестивите и неправедните ще отидат там, когато умрат. И така още веднъж се връщаме към основното, че Бог е добър и живота в ада е ужасен, така че защо Бог е създал такова място? Въпреки че ада първоначално е създаден за Сатана и ангелите, които паднаха с него, ще има и мъже и жени в ада.


Адът реален ли е? – защо човек отива там?
Адът реален ли е? Адът е място на вечно отделяне от Бога и хората отиват там, когато умрат, защото са избрали да се отделят от Бога, докато са живеели на земята. Бог ни е създал със свободна воля да направим своя избор и отделянето от Бог е един от изборите, които сме свободни да направим. Нашата свободна воля е прекрасен дар от Бога, така че Той не ни принуждава да Го обичаме или следваме. Без нашата свободна воля, ние ще бъдем нищо друго освен кукли или роботи, което не удовлетворяваше Бог и със сигурност не прави нищо, за да ни подобри живота.

Въпреки че Бог желае всеки да избере да Го обича, някои хора ще Го отхвърлят. Тези хора ще умрат в греховете си и ще бъдат отделени от Бога вечно в ада. Много биха казали, че това е нечестно и че един любящ Бог никога няма да създаде система като тази, но въпреки това, именно Божията любов към нас и факта, че Той е съвършено справедлив, ни казват защо съществува ада и защо мъжете и жените ще изберат да отидат там. Бог ни обича толкова много, че уважава свободата ни на избор. Ако изберем да не Го обичаме, тогава защо да иска да ни накара да живеем с Него завинаги в рая? Няма ли животът за вечността с някого, когото не обичаме, да е ад така или иначе? Бог иска да пощади тези хора, които не Го обичат, да се налага да живеят с Него и да бъдат под властта Му във вечността.


Адът реален ли е? – наказание ли е той за нечестивите?
Много хора отговарят с „не” на въпроса "ада реален ли е?". Тези хора биха искали да вярват, че когато умрем, ние не отиваме на небето или в ада, а просто преставаме да съществуваме. Въпреки това, нямаше ли Бог, Който ни изпраща в небитието на смъртта, да бъде също толкова "жесток", колкото Онзи, който ни дава възможност свободно да избираме собствената си съдба, която може да бъде ада? Дори и атеистът Фридрих Ницше казва, че по-скоро би избрал вечно съзнателно страдание пред несъществуването.

Перфектната Божия справедливост изисква, също така, да има ад, за да накаже непокаялите се и нечестивите сред нас. Както Уолтър Мартин пише за съществуването на ада и вечното наказание в книгата си "Царството на култовете:" Те убеждават, че Бог е любов, но забравят, че, тъй като е Любов, Той е и правосъдие и трябва да изисква безкрайно отмъщение за всеки, който тъпче под краката си скъпоценната кръв на Христос, Който е Агнеца, заклан за изгубените грешници от основаването на света."

Какъв любящ Бог би бил Той, ако нечестивите никога не се наказваха? Защо е изпратил Своя Син да умре за нашите грехове, ако можем да отхвърлим това изкупление и в крайна сметка да не платим цената? Какъв стимул бихме имали да правим добро и да обичаме Бог, ако знаехме, че можем да отхвърлим Неговия Син и да решим да вършим зло през целия си живот и никога да не бъдем наказани? Ние не бихме искали тази липса на правосъдие по улиците на нашите градове, така че защо да очакваме Бог да го отсъжда за цялата вселена?

Прочетете Адът реален ли е? Страница 2

Бележки:
1 Резултати от изследване на The Barna Group, 1996.


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Популярни теми

Последни времена
Белегът на Звяра
Адът реален ли е?
12-тият Имам
Книгата Откровение
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Адът реален ли е? to My Google!
Add Адът реален ли е? to My Yahoo!
XML Feed: Адът реален ли е?
Популярни теми Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutPopularIssues.org, Всички права запазени.