Clicky

Произход на Хелоуин

Произход на Хелоуин

 - През годините
Вие сте тук: Популярни теми >> Произход на Хелоуин

Произходът на Хелоуин: от келтите до римляните
Някои историци се проследили произхода на Хелоуин обратно до келтите от пре-средновековна Европа. Келтите на Ирландия, Великобритания и Франция разделяли годината си на половини: "светлата половина," състояща се горе-долу от пролетните и летните месеци, когато са по-дълги дните и нощите са по-къси, и "тъмната половина", състояща се грубо от есенните и зимните месеци, когато са по-къси дните и нощите са по-дълги. Келтите празнуват края на светлата половина на годината с празника на "Samhain" (произнася се саа-уен), който празнуват през октомври / ноемврийския лунен цикъл. След Римското завладяване на Великобритания британските келти приемат Юлианския календар и определят датата за празнуване на Samhain на 1 ноември.

Костюмите и почерпките са традиционна част от келтското честване. И, докато Samhain започва като строго келтски празник, е вероятно да са включени и аспекти на римската религия в спазването му при над четиривековното римско владичество във Великобритания (43-410 г.). Например, Помона е римската богиня на овощните дървета и градини. Нейният символ е ябълка. Някои учени смятат, че това може да обясни как захаросаните ябълки и подскачането за клатеща се ябълка се свързва с Хелоуин (както Samhain е бил преименуван по-късно - виж по-долу).


Произходът на Хелоуин: от езичниците към християните
Други историци проследяват произхода на Хелоуин обратно към древната и продължителна християнска традиция на честване на живота на християнските мъченици и на годишнините от смъртта им. Когато папа Бонифаций IV препосвещава Пантеона в Рим на 13 май 609 г. сл. Хр., прекръствайки го на "Църквата на Св. Богородица и мъчениците", той установява тази годишнина като ден на празнично възпоменание на всички църковни мъченици. Папа Григорий III по-късно променя датата на възпоменание на 1 ноември, когато посвещава параклиса в базиликата Свети Петър на "всички светии". 1 ноември става Ден на Вси Светии, иначе известен като Деня на Все Святих. Предната вечер става Вечерта Все Святих ("Хелоуин" е разговорно свиване на тази фраза). Докато Хелоуин започва като местен празник, папа Григорий IV разширява спазването му към целия християнски свят през 9 век. Тъй като християнствотохристиянството се разпространява из целия свят, езическите празници или се християнизирали или бивали забравени. Samhain се превръща в Хелоуин. Костюмите и подаръците и подскачането за клатеща се ябълка се запазват, включени в новия празник. Те остават част от празнуването на Хелоуин и днес, много векове по-късно.


Произходът на Хелоуин: От свещен към светски, от светски към езически.
Произходът на Хелоуин като светски празник в много части на света се връща към богатото европейско християнско наследство. Европейските империи завладяват голяма част от света през вековете след Епохата на изследването, което им позволява да пренасят християнската си вяра и празници към останалата част на света. С Просвещението от 18-ти век, секуларизмът се вкоренява в Европа и се разпространява в колониите и в чужбина. Християнските празници като Коледа, Великден, Хелоуин са секуларизирани в много части на света. Честването на възкресението на Исус Христос е изместено в популярната култура от великденския заек. Номер-или-почерпка засенчва благочестивото тъгуване по християнските мъченици.

Научете повече!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Популярни теми

Генно инженерство
Пророчеството на Нострадамус
Историята на Великденския остров
Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки
Произход на Хелоуин
Нов световен ред
Про-аборт
Етика на клонирането
Проект за човешкия геном
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Произход на Хелоуин to My Google!
Add Произход на Хелоуин to My Yahoo!
XML Feed: Произход на Хелоуин
Популярни теми Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutPopularIssues.org, Всички права запазени.