Clicky

Проект за човешкия геном

Проект за човешкия геном

 
Вие сте тук: Популярни теми >> Проект за човешкия геном

Проект за човешкия геном – какво представлява?
Проектът за човешкия геном, съставен от американското министерство на енергетиката и NIH програми за човешкия геном, е национално координирано усилие за характеризиране на целия човешки генетичен материал чрез определяне на пълната последователност на ДНК в човешкия геном. Крайната цел на Проекта за човешкия геном е да открие и подреди всички приблизително 35 000 човешки гени и да ги направи достъпни за по-нататъшно биологично изследване. За да се улесни бъдещото тълкуване на функциите на гените на човека, Проекта за човешкия геном провежда също и паралелни проучвания на генетичния състав на други организми.


Проект за човешкия геном – открита е редицата на ДНК
След години на изследвания за няколко милиарда долара, Проекта за човешкия геном и CELERA геномика (неправителствена биотехнологична компания) съвместно обявиха проекти за последователността на човешкия геном през 2000 година. До средата на 2001 г. учени, свързани с тези проучвания, представиха истинската природа и сложността на цифровия код, присъщ за ДНК. Сега разбираме, че има около 35 000 гени във всяка молекула човешко ДНК, състояща се от приблизително 3 милиарда химични основи, подредени в точна последователност. Дори и молекулата на ДНК за едноклетъчна бактерия, E. коли, съдържа достатъчно информация, за да запълни всички книги във всяка от най-големите библиотеки в света. Сега оценяваме, че структурата на ДНК е едно от най-големите научни открития на всички времена, открита за първи път на основното си ниво през 1953 г. от Джеймс Уотсън и Франсис Крик.


Проект за човешкия геном – какво означава това за 21-ви век
В резултат на работата по Проекта за човешкия геном и други генетични учени, включително и последния разпространен в медиите клонинг на овцата Доли, сега осъзнаваме, че са налице много възможности за генетични манипулации. С това страхотно технологично откритие идва драматичния потенциал за значителни злоупотреби. Затова ние трябва да следим внимателно "науката" и непрекъснато да напомняме на популярната култура, че технологията не е върховната власт. Независимо от човешкото ДНК, всеки човек е уникален и специален индивид, създаден от Бога. Генното инженерство изглежда приема, че ДНК-то ни е изцяло това, което сме. За разлика от това Библията учи, че всеки човек има душа, отделно и различна от нашия генетичен материал. Когато човек умре, душата продължава да съществува. Ето защо, противно на общите научни принципи, ние сме повече от една комбинация от генетичен код и 17 естествени органични елементи. Директорът на Проекта за човешкия геном, Франсис Колинс, е християнин, който подчертава положителните аспекти на генетичните изследвания: "Ние само сме зърнали нашата книга с инструкции, преди това известна само на Бога." Въпреки че това е вълнуващо изявление, ние никога не трябва да губим от поглед факта, че без значение колко "умни" ставаме като общество, ние не сме Бог и не трябва да се поставяме в позиция да играем Бог. Тъй като живеем в пост-модерно общество повлияно повече от хуманизъм, материализъм и морален релативизъм, отколкото от юдео-християнските ценности, ние трябва да разделим внимателно възможните употреби и злоупотреби на човешкото генно инженерство.


Проект за човешкия геном – силни финални мисли
Проектът за човешкия геном е феноменално начинание. За съжаление това ни напомня, че някои от най-лошите събития в човешката история са възникнали, когато технологичната изкусност е била обединена с духовна празнота. Мери Шели, автор на Франкенщайн, обяснява перфектно във въведението към известната си книга, "Ужасяващо трябва да бъде, защото изключително страшен ще бъде ефектът от всяко човешко усилие да се подиграе на изумителния механизъм на Създателя на света."

Продължете по-нататък!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Популярни теми

Пророчеството на Нострадамус
Генно инженерство
Произход на Хелоуин
Нов световен ред
Предимства и недостатъци на изследванията на стволови клетки
Историята на Великденския остров
Про-аборт
Проект за човешкия геном
Етика на клонирането
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Проект за човешкия геном to My Google!
Add Проект за човешкия геном to My Yahoo!
XML Feed: Проект за човешкия геном
Популярни теми Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutPopularIssues.org, Всички права запазени.