Oorsprong van Halloween

Oorsprong van Halloween

 – Door de Jaren Heen
U bent hier: Populaire Kwesties >> Oorsprong van Halloween

De Oorsprong van Halloween: Van de Kelten tot de Romeinen
Sommige historici traceren de oorsprong van Halloween terug tot de Kelten in het Europa van de Middeleeuwen. De Kelten van Ierland, Groot-Brittannië en Frankrijk verdeelden hun jaar in twee helften: de "heldere helft", die ruwweg bestond uit de lente- en zomermaanden wanneer de dagen langer zijn en de nachten korter, en de "donkere helft", die ruwweg bestaat uit de herfst- en wintermaanden waarin de dagen korter zijn en de nachten langer. De Kelten vierden het einde van de heldere helft van het jaar met het festival van “Samhain” (spreek uit sou-wen), dat zij gedurende de maancyclus van Oktober/November in acht namen. Na de Romeinse verovering van Brittannië namen de Britse Kelten de Juliaanse kalender over en stelden zij de datum voor de viering van Samhain vast op 1 November.

Kostumen en het uitdelen van lekkernijen waren een traditioneel onderdeel van de Keltische viering. En hoewel Samhain begon als een strikt Keltisch festival, is het waarschijnlijk dat aspecten van de Romeinse religie in deze viering werden opgenomen gedurende de vier eeuwen van Romeinse heerschappij in Brittannië (43-410 na Christus). Pomona was bijvoorbeeld de Romeinse godin van de fruitbomen en hoven. Haar symbool was een appel. Sommige geleerden geloven dat dit zou kunnen verklaren hoe gesuikerde appels en het 'appelhappen' een onderdeel van Halloween (zoals Samhain later werd genoemd, zie beneden) werden.

De Oorsprong van Halloween: Van Heidens tot Christelijk
Andere historici traceren de oorsprong van Halloween terug tot de oude en voortdurende Christelijke traditie waarin de levens van de Christelijke martelaren op de dag van hun dood worden gevierd. Toen Paus Bonifacius IV het Pantheon in Rome op 13 Mei, 609 na Christus, opnieuw inwijdde en het hernoemde tot de "Kerk van St. Maria en de Martelaren", maakte hij deze dag tot een herdenkingsdag voor alle martelaren van de Kerk. Paus Gregorius III veranderde later de datum van deze herdenking in 1 November toen hij in kapel in de Sint-Pietersbasiliek hernoemde tot "alle heiligen". 1 November werd zo Allerheiligen. De avond ervóór werd daarom Allerheiligenavond, in het Engels "All Hallow’s Eve" wat later werd samengevoegd tot "Halloween". Hoewel Halloween als een locaal feest begon, breidde Paus Gregorius IV de viering ervan in de 9e eeuw na Christus uit tot het hele Christendom.

Terwijl het Christendom zich over de wereld verspreidde werden heidense feestdagen ofwel "verchristend" of gewoon vergeten. Samhain werd in Halloween geabsorbeerd. De kostumen, de geschenken en het appelhappen bleven behouden en werden in deze nieuwe feestdag opgenomen. Zij zijn tot op de dag van vandaag, vele eeuwen later, een onderdeel van de Halloween-festiviteiten gebleven.

De Oorsprong van Halloween: Van Heilig tot Seculier, van Seculier tot Heidens.
De oorsprong van Halloween als een wereldlijke (seculiere) feestdag in een groot gedeelte van de wereld kan teruggevoerd worden naar het rijke Christelijke erfgoed in Europa. Europese machten veroverden in de eeuwen na het Tijdperk der Ontdekkingen het grootste gedeelte van de wereld, waardoor het mogelijk werd om een groot gedeelte van hun Christelijke geloof en vieringen naar de rest van de wereld te exporteren. Door de Verlichting van de 18e eeuw groeide het secularisme stevige wortels in Europa en verspreidde het zich naar de overzeese kolonies. Christelijke feestdagen zoals Kerstmis, Pasen en Halloween werden in een groot gedeelte van de wereld geseculariseerd. De viering van de wederopstanding van Jezus Christus werd in de populaire cultuur vervangen door de Paashaas. De "Trick-or-treat" gewoonte (wat min of meer betekent: "als je niet trakteert dan houden we je voor de gek") overschaduwde het vrome respect voor de Christelijke martelaren.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Populaire Kwesties

Scheiding van Kerk en Staat
Menselijk Genoom Project
Menselijke Genetische Manipulatie
Gedeeltelijke Geboorte-Abortus
Kernenergie
Profetieën van Nostradamus
Nieuwe Wereldorde
Oorlogen en Geruchten van Oorlogen
Oorsprong van Woorden
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Wie Is Jezus?
Welke Religie?
Hoe Kan Ik Met God Groeien?
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Oorsprong van Halloween to My Google!
Add Oorsprong van Halloween to My Yahoo!
XML Feed: Oorsprong van Halloween


Populaire Kwesties Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutPopularIssues.org, Alle Rechten Voorbehouden.